FUSION UL - Magnus Aircraft Zrt. - Projektmegvalósítási szerződést kötött az Óbudai Egyetemmel a Magnus Aircraft Zrt.

Projektmegvalósítási szerződést kötött az Óbudai Egyetemmel a Magnus Aircraft Zrt.

2023. május 4.

A piaci igényekhez igazodva túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgép fejlesztése, valamint közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása kezdődött el a szerződés aláírásával. A környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású, kétüléses könnyű repülőgép, az eFusion lesz Magyarország első típustanúsított, teljesen elektromos hajtásrendszerrel felszerelt repülőgépe.

A most elinduló közös munka jól illeszkedik az egyetemünk légiipart érintő fejlesztési terveibe, különös tekintettel az innováció és a kutatás-fejlesztés területén – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora az együttműködési szerződés aláírásakor. Mint fogalmazott, az  Óbudai Egyetem már eddig is jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy növelje a légiipar elvárásaihoz illeszkedő mérnöki kompetenciákat, valamint régóta rendelkezik légiipari kompetenciával, képzési programokkal, emellett több, a területhez kapcsolódó nemzetközi projektben is részt vesz.  

Az eFusion repült órára vetített üzemeltetési költsége töredéke más oktatógépeknek, így a légi járműgyártás mellett a pilótaoktatást is alapjaiban reformálja meg. Az új típusú légijármű létrehozása érdekében az egyetem az úgynevezett hajtáslánc (a repülő hajtását biztosító rendszer) tervezésével vesz részt – szögezte le Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes. 

Az elektromos repülőgép a fenntartható közlekedés új lehetőségeit nyitja meg azoknak, akik a légiközlekedést használják a rövid és közepes távú utazásokhoz Elkötelezettek vagyunk a fenntartható légiközlekedés magyarországi megteremtése és ismertté tétele mellett. Ennek érdekében kezdünk innovatív közös kutatás-fejlesztési projektekbe – mutatott rá Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: Fontos számunkra az Óbudai Egyetem teljes körű szakmai kompetenciája és támogatása ezen a területen. Cégünk minden tőle telhetőt megtesz a projektek sikeréért, hogy az együttműködés eredményeként mielőbb piacra kerülhessen a közös fejlesztésű repülőgép. Társaságunk szakemberei a géptest kialakításával, összeszerelésével, tesztelésével vesznek részt a projektben. A nemzetközi versenybe egy tisztán magyar szürkeállományon alapuló fejlesztéssel, és később termékkel kívánunk megérkezni – fogalmazott a vezérigazgató.

A korábban megkötött szándéknyilatkozatot követően a komplett projektmegvalósítási szerződésben a felek a konkrét célok megfogalmazása mellett a feladatokat, a hatásköröket és finanszírozási pontokat is kijelölték.