FUSION UL - Magnus Aircraft Zrt. - SAJTÓNYILATKOZAT - MAGNUS X UAC MEGÁLLAPODÁS

SAJTÓNYILATKOZAT - MAGNUS X UAC MEGÁLLAPODÁS

2019. augusztus 29.

Az UAC, az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorcium és a Magnus Aircraft Zrt. leányvállalata, az Aviation Engineering Zrt. a mai napon ünnepélyes keretek között szerződést kötött a 14. Nemzetközi Légiipari kiállításon, a MAKS-on.

A szerződés értelmében a UAC átruházta az Il-103 típusú repülőgép kizárólagos gyártási és világszintű értékesítési jogát a Magnus Aircraft Zrt. leányvállalatára, az Aviation Engineering Zrt.-re. Továbbá a megállapodás a közös fejlesztésekről is rendelkezik úgy, mint az Il-103 modernizálása, és a hosszútávú tervek alapján további, más típusú repülőgépek fejlesztése és azok gyártása és értékesítése.

Az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorcium gyártja és forgalmazza a Mikoyan, Sukhoi, Yakovlev, Tupolev, és Ilyushin típusú repülőgépeket. A repülőgépipari óriásvállalat 2006-ban jött létre több világméretű repülőipari cég összeolvadásából, mint pl. az Ilyushin, Mikoyan, és a Sukhoi az orosz repülőgépipar fejlődését és egységesítését megcélozva.

Az IL-103 típusú repülőgépet az 1990-es években fejlesztette ki az Ilyushin Design Bureau, mely később 1998-ban orosz gépként elsőként kapott engedélyt az FAA (Federal Aviation Authority, vagyis az Amerikai Egyesült Államok légügyi hatósága) által. A 4-üléses repülőgép szélsőséges körülmények között is biztonságos és kényelmes, legfőképpen mindennapi használatra lett kialakítva.

A szerződés értelmében a Magnus Aircraft Zrt. - mely kompozit kétüléses szabadidő és oktató repülőgépek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik – kizárólagosan gyártja és értékesíti világszinten az Il-103-as típusú repülőgépet. A megállapodás továbbiakban hatalmas lehetőség is a magyar vállalatnak, hiszen a Pécsett gyártott kompozit elemek és a Fusion termékcsalád oroszországi exportja ezáltal elérhetővé vált.

Az aláíráson orosz oldalról Yury SLYUSAR, a UAC igazgatója, és Yuri GRUDININ, az Ilyushin igazgatója voltak jelen. A magyar felet BOROS László, az Aviation Engineering Zrt. elnöke, HORVÁTH Róbert, az Aviation Engineering Zrt. vezérigazgatója, FÁBIÁN István a Magnus Aircraft Zrt. projektfelelőse, Georgij KAKTUS az Aviation Engineering Zrt. tulajdonosa, és FÁBIÁN Gábor a Magnus Aircaft Zrt. kiemelt partner kapcsolattartója és pilótája képviselte.